Dag 2020

Ik houd niet zo van achterom kijken. Dat doe ik mijn hele leven al en het is de oorzaak van veel ellende. Maar 2020 is een jaar dat we niet snel zullen vergeten. Eigenlijk vond het ik helemaal niet zo’n beroerd jaar. Natuurlijk, de vele zieken en de mensen die overleden zijn trek ik mij wel aan. Ik heb diep bewondering voor (en medelijden met) de mensen in de zorg. Ik heb sommige vrienden lang niet kunnen bezoeken door de coronamaatregelen, ook dat is zwaar kloten.

Maar verder? Omdat het ‘binnen zitten’ mij snel ging vervelen en omdat ik wat af wilde vallen ben ik veel gaan wandelen. Mede door het prachtige weer van het afgelopen jaar was dat een genot (al ben ik geen gram aan gewicht kwijtgeraakt). De rust op straat, in de winkels, in de bossen… De schone lucht, geen herrie van auto- of vliegverkeer… Ik vond het heerlijk!!!
Ik zat regelmatig opgescheept met een -bijna- werkloze dierenarts en ik vond het geweldig! Afgezien van de vele keren dat ik afvoerputjes door moest prikken en leeg moest halen maar okay, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar het gezelschap, de aanspraak en tóch veelal allebei ons eigen gang kunnen gaan was ideaal. Het is dat het virus zulke ellendige bijwerkingen heeft, anders had ‘ie wat mij betreft mogen blijven.

Tegelijk is de wereld wel onpersoonlijker geworden. Mensen hebben stress, een kort lontje en kunnen weinig meer hebben. Je mist het ‘gewone’ contact. Die hand om iemand te begroeten, die zoen of knuffel om iemand te bedanken en die arm om een schouder, als iemand die even nodig heeft. DAT vond (en vind) ik het grootste gemis van het afgelopen jaar. Je waardeert enorm wat andere mensen voor je doen maar je kunt ze niet op die manier bedanken.
Daarom doe ik dat maar via dit stukje en in het algemeen. Want toen ik mijn grote kattenvriend verloor kwam er steun uit verschillende onverwachte hoeken. En zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen maar ik wil het kort houden. IEDEREEN BEDANKT voor jullie steun en vriendschap in het afgelopen jaar!

Afgelopen week wenste ik iemand een ‘gezellige uitvaart’ in plaats van een gezellig uiteinde. Die fout wil ik nu niet maken. Dus: een goed uiteinde, voorzichtig met illegaal vuurwerk en een mooie jaarwisseling. En voor het nieuwe jaar: gezondheid, houd (voorlopig) afstand maar blijf toch dicht bij elkaar. EEN GOED 2021 !!!