Radio Programma’s

Sinds ik in 1975 voor het eerst bij de Haarlemse ziekenomroep ‘Radio Parade’ binnen wandelde, waar mijn liefde voor ‘radio’ werd geboren, heb ik veel programma’s gemaakt bij net zoveel zenders in binnen- en buitenland.

Het meest berucht was wellicht het programma ‘TUTL’ (in de volksmond ‘Tuttel’), dat stond voor ‘Twee Uur Te Lang’.
Een programma vol herrie, maffe spotjes en idiote platen dat vrijwel iedere dag te horen was op Focus 103. Ik ben nog op zoek naar geluidsmateriaal maar dat wordt diep, heel diep graven op een grote, stoffige zolder vol cassettebandjes. Het kan dus even duren.

Veel later, bij Radio Noordzee, presenteerde ik een ochtend- en een middagprogramma.
Veel weet ik daar niet meer van (behalve dat het leuk was) en helaas is er geen geluidsmateriaal van bewaard gebleven.

In 1999 kwam ik bij Radio Nationaal terecht.
Daar werd, dankzij programmaleider Bart van Leeuwen, het programma ‘Café René’ geboren.
Opmerkelijk, want ik was eigenlijk aangenomen als technicus. Maar na een paar keer invallen voor een zieke collega belandde ik weer blijvend achter de microfoon. Zo kan het dus gaan in radioland.
De programma’s klonken leuk en luchtig, het was een te gekke ploeg en een geweldig station om te werken. Zeker met de sterke zender op 1296 AM (vanuit Orfordness, Engeland).
Hieronder een korte compilatie van ‘Café René’ op Radio Nationaal (middengolfopname)…

‘Café René’ kreeg later een voortzetting bij Seaport FM, de lokale omroep voor Velsen. Sinds een paar jaar doe ik dat programma ook voor Lokale Omroep Zeewolde (LOZ).
Het is tegenwoordig wel wat serieuzer dan vroeger.

Bij datzelfde LOZ hebben we verschillende uitzendingen gedaan die veel indruk op mij gemaakt hebben. Eén daarvan was de beklimming van de Mont Ventoux in Frankrijk, de Tour du ALS. ‘ALS’ is een ongeneeslijke spierziekte.
ALS-patiënt Erik Kamphorst uit Zeewolde had nog één wens, die Mont Ventoux in Frankrijk beklimmen. LOZ reisde mee en deed vanuit Frankrijk live verslag. De uitzending liep via ‘studio Verstraten’ en het moment dat hij de top haalde was erg emotioneel voor alle betrokkenen.
Een mooie en dankbare uitzending om te doen… (videomontage Jan van de Beek)

Een ander programma dat ik nooit meer vergeet is het liveprogramma dat ik voor LOZ presenteerde  i.v.m. de zoektocht naar de vermiste Anne Faber, op 12 oktober 2017. Met collega’s Stanley Egger ter plaatse en Social Media-expert Jan van de Beek op de achtergrond hebben we een hele dag live verslag gedaan van de ontwikkelingen.
Toen uiteindelijk om 18.00 uur, in een persconferentie bekend werd dat ze het meisje levenloos hadden gevonden, knapte er iets bij ons allemaal.
Een uitzending die ik nooit meer vergeet en een soort uitzending die ik nooit meer (mee) wil maken…

***
Alle audio op deze site is uitsluitend voor thuisgebruik.
Downloaden, vermenigvuldiging en/of radio-uitzending is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de maker.
Copyright 1986-2023, René Verstraten/LOZ.